Den optimale hverdagscykel

Hvad er der galt med de færdigbyggede cykler?
I starten af 90'erne ramte en modebølge cykelbranchen. En mountain bike blev det hotte. Denne modebølge kom nogle år efter, at supermarkederne for alvor var begyndt at overtage salget af cykler fra de traditionelle cykelhandlere. Supermarkederne havde trukket kvaliteten ned, og efter at mange havde haft et par billige cykler med bløde stel og andet dårligt udstyr, var vejen banet for cykler, der så solide ud.

Nu var det ikke længere småting, der adskildte cyklerne. At man kan købe cykler, der er beregnet til at køre i skoven, er der ikke noget galt i, men efter min mening er det ikke længere muligt at købe den optimale hverdagscykel.

Jeg stiller følgende krav til en hverdagscykel:
 • Den skal være let
 • Der skal være lav rullemodstand
 • Der skal være lav vindmodstand
 • Den skal være let at kontrollere
 • Den skal være udstyret med skærme
 • Den skal kunne transportere varer

  Hvordan er den optimale hverdagscykel bygget?
  Selvfølgelig er det individuelt, hvordan en cykel skal sættes sammen. Men sådan har jeg bygget min:

  Stel
  Jeg er ikke ekspert i stelvinkler og den slags. Jeg fortrækker, at sidde meget foroverbøjet for at mindske vindmodstanden, og jeg kan lide at have hænderne langt fremme. Dette har jeg opnået med de racerstel, jeg hidtil har benyttet. Til denne cykel har jeg valgt en Fort ROT.7005. Et racerstel, som er lidt mere solidt. Købt hos Road Bike Shop for 2.199 kr.

  Styr
  Det moderne styr
  På mountain bike'ene sidder hænderne meget langt fra hinanden. Jeg har aldrig forstået hvorfor. Det er efter min mening ubehageligt, og kroppen kommer nærmest til at fungere som en vindpose. Hertil kommer, at cyklen er svær at stille op ad en væg, og på smalle cykelstier kan de være ubehageligt, at overhale med det brede styr. Dette styr har desværre overlevet mange år, og hvad værre er, så har det presset andre styr ud af markedet. De seneste styr er vist blevet en anelse smallere, men der er kun mulighed for at have hænderne yderst på styret - ikke inde ved frempinden.

  Mit styr
  På mit nuværende styr kan jeg lægge hænderne på håndbremserne og dermed have armene og kroppen samlet. Dette giver en kørestilling, der minder om tidskørsel. Når jeg skal stå oprejst på cyklen tager jeg fat så langt ude på styret, at hænderne vender med håndfladerne parallelt med cyklen. Jeg bruger dog aldrig de yderste 5 cm. i begge ender, så dette styr er ikke optimalt. Styret er et jeg har bevaret fra starten af 90'erne og brugt på efterhånden flere cykler. Kender nogen producenter af styr, der minder om dette, så skriv endelig en kommentarer nederst på siden. Ellers kan det kun skaffes fra brugte cykler.

  Frempinden er en Ritchey Scuzzy Logic med en længde på 130mm, og en positiv vinkel på 6 grader. Jeg kan bedst lide, at have et lavt styr, der sidder langt fremme, men jeg valgte alligevel ikke at gå til yderlighederne. Efter de første par ture fortryder jeg dog det lidt. Det kan være, at den bliver skiftet ud med en ny på 140mm og uden vinkel.

  En moderne frempind er beregnet til et styr med en tykkelse på midten på 25,4 mm. Mit gamle styr er 25,0 mm på midten. Dette gav dog ingen problemer.

  Gear
  Det store spørgsmål er udvendige eller indvendige gear. De fleste tror, at der er mindre vedligeholdelse med indvendige gear. Man kan komme ud for, at begge typer skal justeres, og min påstand er, at det sker oftest for indvendige, men jeg er ikke ekspert. Indvendige gear kan have problemer i frost. Dette har jeg aldrig oplevet med udvendige. Indvendige kan skiftes, mens man holder stille, til gængæld er der vist begrænsninger på, hvor meget man kan skifte, mens man kører.

  Jeg foretrækker udvendige, fordi jeg kender det, og fordi det er let at skifte slange, når jeg punkterer. For mig er der ingen fordele ved indvendige.

  Der er ikke behov for en så tæt gearing på en hverdagscykel, som på en racercykel. Derfor har jeg ingen forskifter og nøjes med en 9-krans bagpå. Dette er rigeligt. Som klinge har jeg valgt en Stronglight med 48 tænder. Bemærk, at når man kun har en klinge, skal man have mindre klingebolte. Disse produceres bl.a. af Stronglight. Kassetten er en Shimano Ultegra CS-6500, hvor mindste krans har 12 tænder og største krans har 27 tænder.

  En skifter på stangen giver mulighed for at skifte fra største til mindste krans i et ryk. Det kan man ikke, når det er integeret i bremsen. Og en skifter på stangen fungerer fint, så det bruger jeg stadig. Udvalget er desværre småt og dyrt. Jeg har kun kunne finde en Shimano Dura Ace SL-7700, som kan benyttes.

  Dæk
  Brede dæk giver større rullemodstand, spørgsmålet er, om de er mere solide? At undgå at et hjul bliver ekset, drejer sig om at holde sine dæk hårdt pumpede. Dette er vel lettere med smalle dæk. Der kan altså argumenteres for, at det er lettere at undgå eksede hjul ved at benytte smalle dæk/fælge.

  Fra biler ved vi, at man har slidbane for at undgå aqua planing. Ser man bort fra aqua planing giver dæk unden slidbane mindst rullemodstand og står bedst fast. Da aqua planing vist ikke er noget problem for cyklister, har jeg svært ved at se nogen grund til at have slidbane.

  Dækkene på en moutain bike er beregnet til at køre i skoven. På asfalt vil jeg til enhver tid, foretrække hårdt pumpede dæk med en bredde på 23-25 mm på smalle fælge. Ved kørsel i sne er det for så vidt angår biler også bedst at have smalle dæk, og det vil jeg også foretrække, når jeg cykler i sne. Brede dæk er nok bedre til kørsel på grus og jord, men det er nu sjældent, jeg kører på disse underlag.

  Jeg har længe brugt Vittoria Rubino Intrepid 23mm.

  Bagage
  Jeg har altid haft en traditionel bagagebærer med fjeder. Men det er faktisk kun få ting, der er velegnede til side ordentligt fast på en traditionel bagagebære, så denne cykel har jeg bygget uden en fastmonteret bagagebærer. Til meget småt bagage bruger jeg samme saddeltaske som på min racercykel, nemlig en medium wedge fra Topeak. Til mellemstort bagage bruger jeg en stor saddeltaske. Dem findes der ikke mange af, men den engelske producent Carradice har nogle. En Super C Saddlepack kunne indeholde alt mit bagage på en cykeltur fra München gennem Østrig til Italien og tilbage igen, og den bruges også jævnligt på min hverdagscykel. Til stort bagage bruger jeg en Topeak MTX Trunk Bag DX, som sidder på en Topeak QR Beam MTX.

  Pedaler
  Jeg har, efter billedet er taget, monteret nogle MTB/BMX-pedaler. De er noget større, og så har de nogle tynde pigge, som gør, at skoen sidder bedre fast. Selvom jeg ikke havde problemer med, at skoen gled på de gamle pedaler, så kan jeg tydeligt mærke, at skoen nu sidder bedre fast, og det er rart. Det føles som om, at det får mig til at træde en større del af cirklen.

  Øvrigt udstyr
  Krankboks, pedalarme, bagskifter og bremseklør er alt Shimano 105. Sadlen har jeg taget fra en tidligere racercykel, og jo jeg ved, at den ikke pynter. Hjulene er Shimano WH-R550. De er kun valgt, fordi de sad på en racercykel, hvor jeg gerne ville have nogle bedre. Skærmene er nogle brugte plastic-skærme, jeg havde liggende. Skærme er noget trels noget, men de kan jo ikke undværes. Det er ofte dem, der er skyld i larm, og så ruster de og falder af.

  Dine kommentarer, forslag og ideer

  Hvad er 3 gange 3? (Skal udfyldes for at undgå spam)

  26-01-2005 19:35:05
  Du har mange gode pointer, jeg er spændt på at se nærmere om bygning. Håber du opdaterer siden løbende. Mvh. Peter

  26-01-2005 21:46:11
  Siden vil blive opdateret løbende. Jeg regner med at cyklen vil være færdig i foråret 2005.

  23-02-2005 15:11:44
  Omkring bagage. Jeg har nu kørt med cykelkurv foran i flere år. Den oprindelige årsag var at bagpå var barnestolen. Nu er barnestolen væk, men jeg har beholdt cykelkurven. Farven er sort, hvis du lige ville vide det. Det er yderst praktisk og nemt. Det kan anbefales Lars Jørgen

  27-02-2005 20:48:21
  Min vintercykel er en stål racerramme (Columbus EL Oversize) med torpedo bagnav (Det holder, det gør Shimanos friløbsnav ikke) på racerfælge (Maviz MA2) med racerdæk (700C*23) og dækindlæg. Gearingen er 48*18, og jeg er nu altid nået frem uanset vind og vejr. Bagagen har jeg i en taske på ryggen. Min erfaring er at stålrammer holder længe. Min ramme er på anden oplakering (koster 900 kr) uden svaghedstegn. Dette selvom jeg er på den anden side af 100kg og kører med barnesæde (og træder til:-)

  27-02-2005 22:41:09
  Hvad med lys? Jeg har nogle år kørt med Shimanos navdynamo og B&M lygter med backup for og bag. Lidt tungt, men effektivt lys og ekstremt pålideligt - og dyrt; sådan et system koster næsten 1000 kr excl. montering - men hvis man bygger ny hjul fra grunden er dét selvfølgelig ikke så stort problem! Mvh en anden Peter

  28-02-2005 00:35:23
  Lys. Som baglygte har jeg haft en diodelygte i bagagebæren. Som forlygte mener jeg derimod, at diodelygter generelt ikke er gode nok. Halogenlygter m.v. er generelt for store og tunge til at have i lommen. Men jeg har fundet en lille forlygte i Kvickly af mærket Mustang. Den er lille, lyser en del bedre end en diodelygte, og benytter to AA-batterier. Batterierne bliver brugt hurtigt, så det er nødvendigt at bruge genopladelige. Skal jeg på landet, hvor der ikke er lygtepæle, så har jeg en god halogenlygte (fra Sigma). Så jeg ser egenligt ikke noget grund til "slæbe" rundt på navdynamo. Mvh. cykelbyggeren.

  28-02-2005 19:06:38
  Du er generelt meget negativ overfor MTb cykler :-) og jeg forstår ikke helt hvorfor. Et MTB hjul vil være stærkere end en tilsvarende kvalitet racerfælg. Ikke pga bredden men fælgdiameteren der pga den mindre diameter giver stærkere hjul pga kortere egre. De normale dæk der sidder på MTB er håbløse, så langt er vi enige, men med et par hårdt pumpede slicks er du faktisk rigtigt godt kørende og det større luftkammer giver god komfort. Endvidere vil du på dit eget projekt med fordel kunne benytte bremse grebene fra MTBerne med indbyggede gearskifte. ( De gamle modeller er iøvrigt kompatible med landevejs gearskifterne ) Held og lykke med projektet

  28-02-2005 21:49:27
  Jeg skal helt sikkert have kigget på MTB-greb med gearskifte, og muligvis vælger jeg at prøve. Kan man skifte fra største til mindste krans i et ryk? Ellers vil jeg nok stadig foretrække skiftere på stangen. Et par gode racerfælge er såmænd meget holdbare. Jo, de bliver lidt eksede med tiden ved bykørsel, men det kan løbende rettes op. Men du har bestemt ret: Alt andet lige så giver kortere eger en længere holdbarhed. Mvh. cykelbyggeren.

  1-03-2005 11:28:58
  Op af skifter man et gear af gangen mens man nedad dækker 3 gear. Jeg har svært ved at se behovet for det storre spring op i gear. Det giver ligesom mere mening den anden vej. Min egen daglig cykel er iøvrigt heller ikke MTB men en aflagt racer hvor gear er pillet af og erstattet af en friløbs krans. Det vigtige er vel trods alt at alle de stumper man vælger hæver sig over bilka kvaliteten. Et godt MTB stel giver lige som et godt racerstel en god køreoplevelse.

  15-03-2005 12:19:45
  Jeg vil ikke give dig ret i, at en cykel til det formål du søger ikke kan købes i handelen. Jeg købte for 2½ år siden en cykel, der på en lang række punkter svarer til den cykel du vil bygge. Det er en cykel som en række (Københavnske, tror jeg) cykelhandlere gik sammen om at udvikle med samme udgangspunkt som dig. Jeg mener cyklen blev kaldt "The bike". I hvert fald forhandles den af TALLOV CYKLER ApS på Valby Langgade, blandt andre. Cyklen har en 8-krans (9-krans kan også monteres) og skifter integreret i greb på styret. Styret er også vinklet så vindmodstanden er mindsket. Derudover er der de ting som gøre at cyklen kan bruges til transport af børn og indkøb. jeg bruger den til 36 km om dagen og har ikke nævneværdige problemer med at følge med de smarte racere. Prisen var 4.500-5.000 kr. afhængig af diverse tilvalg. Ellers er det glimrende betragtninger du har. MVH Ole

  4-09-2005 19:04:50
  Med hensyn til gearing er der jo stor forskel på hvor man kører og hvad man vejer. I det flade Stor København ser man eks. mange cykler med 1 gear, mens de stort set ikke eksisterer i Århus (hvor jeg bor)p.g.a. de mange bakker. Jeg ville iøvrigt nødig bruge skift på skrårøret på hverdagscyklen, da det er usikkert at skulle bøje sig ned f.eks. i tæt bytrafik. Man kan, hvis man vil bruge den type styr du ønsker (hvor drejegreb ikke kan monteres og STI greb også fungerer dårligt selvom de kan monteres) bruge enkelstarterskiftere som monteres i enden af styret. Man kan få et sæt i Dura Ace 8 speed til ca 400kr. Iøvrigt er det rart at læse nogle fornuftige betragtninger fra almindelige mennesker der tydeligvis bruger deres cykel hver dag og godt kan skelne mellem deres MTB eller racercykel som jeg kan fornemme mange af indsenderne bruger, og de anderledes krav der stilles til en hverdagscykel. M.v.cykelhilsen Søren Frømann

  7-10-2005 21:13:15
  Flot cykel. Har du set de nye flatbar skiftegreb fra Campagnolo ? Så får man flyttet skiftegrebene op på styret.

  2-04-2006 00:11:10
  Fin guide, men du skriver noget som er direkte forket: "Brede dæk giver større rullemodstand" Det er direkte forket, tværtimod, jo bredere dæk, des mindre rullemodstand ved samme dæktryk. Læs evt her: www.feltet.dk. Bredere dæk har dog højere vindmodstand, men på en hverdagscykel når man måske ikke så højt op i fart at dækkenes vindmodstand bliver en større faktor end rullemodstanden og bredere dæk tilbyder også mere komfort. Desuden sidder der skærme rundt om dække der skaber vindmodstand. Graf

  2-04-2006 12:30:00
  De to konklusioner "brede dæk giver større rullemodstand" og "jo bredere dæk, des mindre rullemodstand ved samme dæktryk" er ikke direkte modsætninger. De undersøgelser og diskussioner, du henviser til, gør meget ud af at sammenligne dæk med forskellig bredde ved SAMME dæktryk. Jeg kunne godt tænke mig, at de sammenlignede rullemodstanden ved de forskellige dæk med de dæktryk, der for de enkelte dæk gav den laveste rullemodstand. Grafen på www.schwalbe.com er desværre stoppet ved 5 bar. Havde den vist højere bar, ville den givet et billede, der var knap så slemt for de smalle dæk. Men du har nok ret i, at min konklusion ikke er korrekt, hvis eneste forskel på smalle og brede dæk var bredden. Men mange af de brede dæk, som sidder på de moderne cykler, er alt andet end glatte. Som der står på www.cyclingnews.com "a thick tyre casing requires more energy than a light casing. More energy absorbed = slower tyre." MVH cykelbyggeren

  24-03-2007 19:45:17
  Brede dæk giver større vindmodstand og større vægt, men ikke større rullemodstand. Det er i deformeringen af dækket, at rullemodstanden. opstår og et dæk med et lille luftkammer deformeres mere end et med et stort. mvh Ivar

  24-03-2007 22:13:03
  "Brede dæk giver større rullemodstand" Dette er simpelthen faktuelt forkert! Brede dæk giver MINDRE rullemodstand - især de glatte eller næsten glatte som f.eks disse fremragende turdæk fra Schwalbe http://www.bike24.net/p15490.html Bjarne

  20-05-2008 13:34:00
  Jeg har næsten samme model! Her et par detaljer, som virker på min. Køb et lige mountainbike-styr og sav enderne af, så det passer med bredden. På Sjælland behøves kun et gear, hvis cyklen og benene er gode. Desværre er det ikke helt nemt at finde egnede nav, men DMR laver nogle BMX-nav, som kan købes i udlandet, og single speed tandhjul kan købes hos Road Bike. Mht. dæk er Dutch Perfect 25 mm lige i øjet. Jeg kører hele året til og fra arbejde og har netop skiftet efter ca. 6000 km pga. slid (ingen punkteringer!). Pedalerne skal være store, som du skriver. Tjek evt. Planet-X. Mit umiddelbare problem er, at fælgene slides hurtigt med fælgbremser. Min optimale hverdagscykel har derfor skivebremser, men det er ikke ført ud i livet endnu (jeg kører også med 105). Lys er relight.

  23-07-2009 16:43:05
  Jeg bor i kbh og min hverdagscykel er fra politi auktionen.. Simpelthen fordi det gør at jeg kan kaste den fra mig hvor som helst uden at græde alt for meget hvis den bliver stjålet.. Pt kører jeg på en Jupiter med alu stel og 7 indvendige gear (Lidt dyr gav 900,- kroner på auktionen, men var som ny) - Smører kæden med vinterolie og har kørt på den i 3 år nu.. Eneste jeg har skiftet er pedaler (Pendlede 40km om dagen en hel vinter), bremseklodser og jeg har slidt et par dæk op på den tid. Ellers har jeg ikke gjort noget som helst ved den. Hvis jeg kunne lade min cykel stå herinde ville min MTB være favoritten. Den er super behagelig at køre på -Cykelstierne i kbh er møgujævne! Og man skal ikke bekymre sig om kantstene og trapper (Og ja jeg viser EKSTREMT hensyn) I dag pendler jeg på min racer, men de tynde dæk er meget ubehagelige her i byen, pga de dårlige cykelstier.. Derudover frister den for meget til at køre lidt for stærkt, så der opstår farlige situationer..

  28-07-2010 22:39:22
  Spændende at læse om dine overvejelser og erfaringer. Jeg er selv ved at samle sammen til at kombinere trækdyr og terræncykel til stier i bakket landskab. Tænker på at cyklen skal kunne køre i skov og på sti, og samtidig slæbe en masse bagage på en længere tur. Jeg tror en mtb med affjedring foran og måske en lille ethjulet trailer er sagen? Jeg husker fra Mc-rejser at uaffjedret vægt og bagage i det hele taget er noget møg at køre med. Har nogen erfaringer med sådan et setup? Bedste hilsener Claus

  11-08-2010 07:15:54

  16-08-2010 20:31:28

  3-09-2010 14:51:16

  6-09-2010 23:20:32

  26-09-2010 19:49:15

  29-09-2010 09:13:40

  19-10-2010 05:12:18

  21-10-2010 04:13:49

  11-11-2010 18:20:01

  12-11-2010 00:18:32

  3-12-2010 04:36:20

  7-12-2010 02:13:35

  25-12-2010 17:19:18

  28-12-2010 19:10:55

  16-01-2011 01:40:00

  19-01-2011 07:53:31

  8-02-2011 07:19:36

  9-02-2011 16:20:06

  1-03-2011 15:54:46

  3-03-2011 10:59:38

  23-03-2011 16:29:42

  26-03-2011 19:18:17

  18-04-2011 00:47:24

  20-04-2011 01:21:00

  12-05-2011 10:17:08

  13-05-2011 16:15:55

  4-06-2011 09:25:41

  5-06-2011 18:11:52

  27-06-2011 13:28:23

  28-06-2011 18:34:56

  17-07-2011 19:47:31
  Jeg har en Micado pandora,7 invendig gear og bremse i nav(baghjul) og er intereseret i at udskifte gear og håndbremse (baghjul) med et simpelt et gear med fodbremse,som er meget vedligholdelsesfrit og nemt.Årsagen er at det koster en bondegård at reparere gearcykler.Kan det lade sig gøre at fremskaffe et sådan hjul med sådan et nav der passer til dimentionerne på den pandora jeg har?? Jeg har på 23. år haft glæde af en SCO stålstel cykel uden gear (racer lignende)med "palle Lykke styr" og har i de 23 år kun brugt ca 4000kr på at renovere og vedligeholde den,en fantastisk cykel,derfor om der var mulighed for lidt viden da jeg er på herrens mark med min "pandora cykel stel" der ikke kan bruges hvis jeg ikke kan få et baghjul der passer i dimentioner(afstand mellem påspændingsmøtrikker på baghjul og bremsearm der skal fastgøres til stelså den passer)anyone??

  24-09-2011 02:28:23

  26-09-2011 14:12:24

  17-10-2011 21:31:41

  19-10-2011 14:24:41

  19-03-2012 08:38:15
  IaS&L17u3s hpxyenvgdsyj, [url=http://ujzqynabllfm.com/]ujzqynabllfm[/url], [link=http://vwrwwcdycydd.com/]vwrwwcdycydd[/link], http://caatepgoqxpf.com/

  6-03-2014 17:45:30
  Godt fornuftigt indlæg. Jeg kører altid med en cykeltaske. Jeg bruger min cykel som et transportmiddel og har cyklet i tres år, uden cykelbukser olien. Men med cykelhjælm. Pedaler vil jeg tage op til overvejelse.mvh. Rø

  31-07-2015 16:59:30

  19-10-2015 12:01:54
  Rigtig god inspiration. Jeg har selv været flittig bruger af http://www.fribikeshop.dk da de har rigtig god vejledning og butikker over alt i landet. Det er rigtig rart, hvis der er problemer når jeg er på tur, hvilket jeg ofte er, kan jeg henvende mig i den lokale butik.

  19-10-2015 12:02:55
  Rigtig god inspiration. Jeg har selv været flittig bruger af [url]http://www.fribikeshop.dk[/url] da de har rigtig god vejledning og butikker over alt i landet. Det er rigtig rart, hvis der er problemer når jeg er på tur, hvilket jeg ofte er, kan jeg henvende mig i den lokale butik.

  19-10-2015 12:03:28
  Rigtig god inspiration. Jeg har selv været flittig bruger af [link]http://www.fribikeshop.dk[/link] da de har rigtig god vejledning og butikker over alt i landet. Det er rigtig rart, hvis der er problemer når jeg er på tur, hvilket jeg ofte er, kan jeg henvende mig i den lokale butik.

  19-10-2015 12:04:11
  Rigtig god inspiration. Jeg har selv været flittig bruger af [url=http://www.fribikeshop.dk]fri bikeshop[/url] da de har rigtig god vejledning og butikker over alt i landet. Det er rigtig rart, hvis der er problemer når jeg er på tur, hvilket jeg ofte er, kan jeg henvende mig i den lokale butik.

  www.sommerfyn.dk - cycleequipment.freelinuxhost.com